۲ آذر ۱۳۹۲، ۱۷:۵۴

لاریجانی در ششمین دوره جایزه جلال آل احمد:

آثار هنری ما به تئوری قابل عرضه در دانشگاه‌ها تبدیل نشده است 

آثار هنری ما به تئوری قابل عرضه در دانشگاه‌ها تبدیل نشده است 

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در انقلاب اسلامی ایران هنرمندان، فیلم سازان و افراد ادیب آثار فاخری به وجود آوردند اما این آثار به تئوری قابل عرضه در دانشگاهها تبدیل نشده است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در آئین پایانی ششمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد که بعد از ظهر امروز در پژوهشگاه فرهنگ و هنر برگزار شد با اشاره به اینکه جلال آل احمد از شخصیتهای ممتازی بود که باعث الگوگیری دیگران از وی می شود گفت: وی شخصیت فعال در عرصه سیاسی و اجتماعی و جز روشنفکرانی بود که تا حد زیادی از دیگران متمایز بود.

وی با بیان اینکه جلال چندان به صورت قالبی فکر می کرد ادامه داد: وی از هر جریانی که فکر می کرد جلوی آزاد اندیشی را می گیرد فرار می کرد، خصوصیت بارز او این بود که نمی شد او را  در قالبی  محدود کرد ، برای کسانی که می خواهند حقیقت را پیگیری کنند این ویژگی جلال بسیار اساسی است.

وی همچنین ادامه داد: اگر چه وی زمانی به حزب توده پیوست ولی وقتی دید که حزب توده دچار مشکلات اساسی از نظر تاثیرپذیری از دولت دیگر شده و گاه منافع ملی کشور را به خاطر منافع آن کشور زیر پا می گذارد و در عین حال ویژگی مخالفت با دین را در ساختار حزبی خود برجسته کرده به همراه افرادی چون خلیل ملکی خود را از این جریان جدا کرد.

رئیس مجلس گفت: اگر چه فضای روشنفکری آن زمان یا غرب زدگی شدید بود یا گرایش به شوروی بود آنها را به یک جریان سوم رهنمون کرد اما تعلق جلال به عدالت خواهی و آرمانهایی که جریان چپ را هدایت می کرد بارز بود. 

وی افزود: بعد از مدتها فراز و فرود جلال باز در این قالب نگنجید و کتاب غرب زدگی او نشان می دهد که از همه پوسته ها جدا و به صورت یک فکر آزاد و خالی از دلبستگی های خود بود. در کتاب خسی در میقات این گرایش جلال آل احمد تبلور یافت.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه کتاب غرب زدگی نشان می دهد چه مشکلاتی در مسیر فکر روشنفکران می تواند وجود داشته باشد، ادامه داد: البته این محدودیتها مخصوص ایران نبود و در جوامع دیگر نیز وجود داشت.

لاریجانی با بیان اینکه جلال آل احمد الگوی برجسته ای بود، خاطر نشان کرد: او هم ظرفیت نویسندگی برجسته ای داشت و هم حریتی در این انسان نهفته بود که برای افراد روشنفکر در جامعه ما بسیار ضروری است تا خارج از قالبهای سیاسی به حقیقت نزدیک شوند.

رئیس مجلس افزود: شرایط امروز کشور ما دموکراتیک شده یعنی هم در داخل کشور و هم در همه جهان فضا به سمت دموکراتیک شدن در حال حرکت است از این رو فضا سازی های رسانه ای و موجهایی که ریشه آن به قدرتها متصل است فشارهایی بیشتری را نسبت به گذشته وارد می کنند که در آن زمان این گونه نبود؛ جلال  حریتی داشت که از لابلای فشار می توانست به حقیقت نزدیک شود اما امروز این شرایط سخت تر است.

رئیس قوه مقننه گفت: کشورهایی که صاحب یک فکر بوده اند ویا انقلابی در آنها انجام شد که صاحب یک تئوری بود به این سمت حرکت کردند که در ساختارهای ادبی خود صاحب سبک شده و به صورت علمی آن را بیان کردند، بعد از انقلاب شوروی و به وجود آمدن حکومت مارکسیستی آنها در فیلم سازی، تئاتر و موسیقی سبکی را به وجود آوردند یعنی تاثیر این تئوری در حوزه های ادبی و هنری تجلی پیدا کرد.

لاریجانی افزود: در انقلاب ایران ما هم افراد ادیب و فیلم سازان، هنرمندان خوبی داریم که تلاش کردند آثار فاخری به وجود آورند اما اینها تبدیل به تئوری ای که قابل عرضه در دانشگاهها از نظر روانی علمی باشد نشد.

رئیس مجلس ادامه داد: کسانی که علوم فلسفی علاقه مند هستند باید تلاش کنند تا زحمت هنرمندان را ارتقا داده تا صاحب تئوری شوند.

وی با اشاره به اینکه این امر شاید نیازمند تلاش و همکاری دو وجهه بین کسانی که به مسائل متافیزیک و هنری علاقه مند هستند باشد ، خاطر نشان کرد: ما نیازمندیم که به تئوری پردازی در سطح مقالات توجه زیادی داشته باشیم.

لاریجانی گفت : در کنفرانس علوم انسانی که تلاش می کنند مبانی فکری خودمان در حوزه علوم انسانی مورد توجه قرار گیرد گفتم که باید تلاش کنیم حرف جزئی تر بزنیم زیرا حرف کلی زدن کار ساده ای ایست ، در حوزه کارهای ادبی اگر بخواهیم به سبک هایی که در این انقلاب پایه گذاری شد برسیم نیازمند کار خردتر هستیم.

به گزارش خبرنگار مهر در پایان این مراسم از برگزیدگان هنری و ادبی با حضور علی لاریجانی تجلیل شد.

 

 

 

 

کد خبر 2181016

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha